E-urile nu sunt vitamine

   Zilnic înghiţim ingrediente a căror denumire nici nu o putem pronunţa. Carboximetilceluloză, fosfat dipotasic, amilază, hemicelulase, monostearat de sorbitan, pectină sunt doar câteva din ingredientele minune din alimentele de bază ale românului.

Poate sunteţi tentaţi să credeţi că notez ingredientele folosite la fabricarea snaks-urilor sau a produselor fast food, dar nu, aceste ingrediente se găsesc în cele mai de bază alimete de pe piaţă.

De la clasica făină, drojdie până la produse lactate, toate conţin ingrediente care mai de care mai bizare. Evident nu sunt şi cele mai sănătoase, iar efectele lor nu se văd pe termen scurt, poate doar la persoanele care au dezvoltat hipersensibilităţi la acestea.

Lipsa de informare şi sărăcia i-a făcut pe români să treacă cu vederea peste amănuntele de genul ăsta. Iar dacă, totuşi, aruncăm privirea pe ambalaj, cel mai adesea ne uităm la data de expirare, nicidecum la ingredientele pe care le conţine produsul pe care vrem să îl achiziţionăm.

După episodul E-urilor, marii producătorii au învăţat cum să fenteze cumpărătorii. Clasicele E-uri au fost înlocuite cu denumiri ştiinţifice de care omul de rând nu numai că nu a auzit dar nici nu le cunoaşte proprietăţile.

Ingredientul care dă gust mâncării sau, pe denumirea lui ştiinţifică, monoglutamatul de sodiu este ingredientul minune din industria alimentară. Nu numai că reuşeşte să mintă papilele gustative oferind un gust mai intens dar şi crează dependenţă. În unele state acest ingredient a fost interzis după ce s-a dovedit că afectează celulele nervoase şi provoacă Alzheimer şi Parkinson. Acest ingredient este cel mai răspândit în industria alimentară, de la conservanţii pentru lapte, produse de tip fast food, la condimente pentru supe şi ciorbe.

Dacă vorbim despre mezeluri, lactatele şi produsele de panificaţie trebuie să ştim că o mare cantitate din aceste produse sunt doar conservanţi, iar cantitatea acestora depăşeşte cu mult cantitatea de produs brut (carne, lapte şi făină).

Uite aşa, constrânşi de buzunar şi de lipsa de informare ajungem că consumăm conservanţi pe bandă rulantă.

Voi citiţi etichetele produselor pe care le cumpăraţi?

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 responses to “E-urile nu sunt vitamine”

  1. Diana Grecu says :

    DA! Si recomand tuturor sa citeasca ceea ce au de gand sa manance/sa cumpere!

Trackbacks / Pingbacks

  1. Aşa-i la patruzeci de ani! « - 07/01/2013
  2. Povestea ciocolatei | file din poveste - 12/06/2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: