Un alt Nord al Bucovinei

Mânăstirea Cozia, Mânăstirea Hurezi, Mânăstirea Bistriţa, Mânăstirea Turnu, Mânăstirea Govora, Mânăstirea Stănişoara sunt doar câteva alternative la bisericile din Nordul Bucovinei.

Deşi turistului îi sunt mai cunoscute bisericile din Nordul Bucovinei, de data aceasta, Oltenia are cu ce se mândri, numai că bisericile sale sunt mai puţin cunoscute.

Judeţul oltenesc care concurează cu Nordul Bucovinei este judeţ al staţiunilor balneoclimaterice de la Călimăneşti Căciulata, Ocnele Mari, Băile Olăneşti şi Băile Govora, al echipei naţionale de handbal feminin, cum îmi place mie să spun, al ceramicii de la Horezu, al imnului naţional, căci aici s-a intonat pentru prima dată, al marilor cărturari care au înfiinţat prima tipografie în limba română. Iar Mircea cel Bătrân, Constantin Brâncoveanu, Radu cel Mare și Matei Basarab sunt doar câţiva dintre mulţii ctitori care   şi-au lăsat amprenta pe întinderile judeţului Vîlcea.

 Cu toate că bisericile vîlcene sunt mai la îndemână, fiind situate mult mai aproape de Capitală, Oltenia nu este atât de vestită pentru turismul monahal. Chiar şi aşa, săptămânal mii de turişti iau la pas Vîlcea pentru a-i descoperii mânăstirile de secol XIV.

Ritualul de la Mânăstirea Turnu

Mânăstirile de la poalele Carpaţilor îşi întâmpină enoriaşii cu linişte, pioşenie, curăţenie, smerenie şi bucate gătite cu grijă în ajun.  Acestea au fost sentimentele pe care le-am simţit cu ocazia hramului bisericesc de la Mânăstirea Turnu. Numai că, liniştea de toate zilele s-a schimbat pentru câteva ore cu freamătul adus de turişti pentru a elogia sărbătoarea mânăstirii.

În ciuda drumului pietruit care i-ar împiedica pe mulţi să-şi încerce maşina pe un traseu off road, oamenii fac des posas aici. Eminescu ar fi invidios să-i vadă contemplând natura în toată splendoarea ei.

Deşi am ajuns cam târziu şi nu am apucat să gustăm din bucatele gătite, localnicii au fost foarte ospitalieri şi ne-au dărutit niscaiva colivă drept recompensă.

Aici totul este un ritual care începe cu rugăciunea şi slujba din mânăstire şi care se termină cu un binemeritat ospăţ. Dar, chiar şi aşa, călugărul continuă plăcerea sufletească spunându-le celor mai tineri poveşti cu tâlc şi râde plăcut atunci când îi vede pe cei mici interesaţi de slovele sale.

Aici totul e curat şi proaspăt, până şi pietrele din pavaj sunt curate şi strălucitoare. Iar liniştea de după hram iese parcă din fiecare crăpătură, din fiecare fir de iarbă.

Vântul este şi el în ton cu atmosfera bisericească. Acompaniază cu drag sunetul apei care ţâşneşte din vestita fântână a mânăstirii. Ea are o mare căutare printre turiştii care se aventurează pe crestele Coziei. Oamenii fac un popas aici ca să o guste şi să-şi potolească setea cu preţiosul lichid.

Totodată grădina interioară a mânăstirii le oferă prijejul iubitorilor de drumeţii să zăbovească pentru tihnă şi să zărească traseul pe care urmează să-l parcurgă în următoarele patru ore.

Aici natura se îmbină altfel cu viaţă. În ciuda secetei, natura s-a îmbunat cu feţele bisericeşti şi le oferă în continuare miere, fructe şi legume. Iar merii sunt mai roditori ca niciodată. Chiar şi străinii sunt uimiţi de frumuseţile de la Mânăstirea Turnu, „Itʼs amazing. Itʼs almoust sweet!”. „Frumuseţi fraţilor, frumuseţi peste frumuseţi” spun şi bucureştenii, „Atundeva, în România, e mai frumos ca aici?”, îşi întreabă un fiu tatăl.

Cărările Mânăstirii Stănişoara

Pentru un drum de o oră-o oră jumătate nu ai cum să nu vrei să vizitezi şi mânăstirea Stănişoara. O altă frumuseţe creată cu multă grijă de mâna dibace a omului. Drumul spre Stănişoara e marcat şi accesibil, dar nu are voie să-ţi lipsească apa. Fără apă vei fi ca într-un deşert, dar drumul prin pădure te va face să uiţi de urcuşurile istovitoare.

Peisajul care se deschide în faţa ta te obligă să scoţi aparatul foto pentru a imortaliza peisaje desprinse parcă din tablourile lui Nicolae Grigorescu.

Fostul drum forestier care duce la Mânăstirea Stănişoara are parcă o poveste. Pentru fiecare e diferită. Pentru mine se făcea că e drumul regelui, nu are importanţă care, care se refugia acolo cu întreaga oaste pentru a ataca duşmanul care încerca să stăpânească frumoasa Cozie şi întreaga Vîlce.

Există un drum şi pentru maşină, care duce până la cabana din vârful Coziei, dar nu se compară cu experienţa mersului pe cărările munţilor.

Mai întâi trebuie să traversezi poteca de piatră, pe cea de nisip şi apoi pe cea de pământ ca să ajungi la pârâul care izvorăşte dintr-o piatră seacă. Abia acolo îţi vei da seama că drumul este aproape la sfârşit şi doar câţiva paşi te mai despart de zidul gros al mânăstirii Stănişoara.

Călugării sunt foarte prietenoşi şi, fără să-ţi dai seama, intri într-o discuţie care te va face să te gândeşti la om, la suflet şi la trup.

Rigoarea de la Mânăstirea Turnu şi Stănişoara nici nu se compară cu cea de la Mânăstirea Frăsinei care este cunoscută pentru „regulile sale unice în ţară, făcând din ea un adevărat Athos românesc” unde primează legile avatonului, femeile neavând dreptul să calce în această mânăstire.  Totodată, în mânăstire este interzis consumul de carne, iar slujba începe la miezul nopţii şi ţine până dimineaţa.

Însă Cozia rămâne, pe departe, cea mai vestită mânăstire vîlceană, fiind unul dintre cele mai vechi şi complexe monumente istorice şi de artă din întreaga ţară. Iar pitorescul şi măreţia sa i-a determinat pe scriitori să o elogieze în versuri şi fragmente printre care îi amintim pe Mihai Eminescu şi pe Grigore Alexandrescu.

Ce înseamnă Vîlcea

Însă Vîlcea nu înseamnă numai biserică, sau staţiuni balneoclimaterice, aici poţi nutri pasiunea pentru sport, mai precis pentru handbal, pentru drumeţiile pe munte, asta ca să nu mai spun că Transalpina se şerpuieşte şi prin judeţul Vâlcea şi pentru olărit la serbarea Cocoşului de Hurezu.

Nu are cum să nu-ţi placă pelerinajul pe la mânăstirile Rîmnicului. Nu are cum să nu-ţi placă oamenii şi tradiţiile locale şi, mai mult decât atât, nu are cum să nu-ţi placă Vîlcea.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: