Ce cred ei despre referendum

Deciziile adoptate de preşedintele suspendat, Traian Băsescu, nu au fost pe placul tuturor. Acesta este motivul pentu care românii sunt chemaţi la vot pe 29 iulie. Ei trebuie să spună dacă sunt sau nu de acord cu demiterea lui Băsescu.

“Întortochiate sunt căile Domnului” este citatul care se potriveşte cel mai bine situaţiei politice de astăzi.

“E de datoria noastră să mergem la vot, trebuie să mergem la vot!” spune un bătrânel în R.A.T.B.. Chiar şi aşa mulţi alegători nu sunt convinşi că votul lor va înclina balanţa într-o parte sau alta.

Dacă unii cred în reuşita portocaliilor sau a USL-ului, alţii sunt mai sceptici şi spun că România  nu mai are nicio şansă. Oricum ai da-o oamenii ştiu că vor avea aceeaşi soartă “Ponta nu are ce să facă. Noi ăştia care muncim tot aceeaşi soartă o vom avea, că nu sunt bani” spune un fost securest, Titi.

Daʼ eu cu cine votez?

Titi nu a mai fost la vot de douăzeci de ani şi se întreabă, ca şi alţi concetăţeni “daʼ eu cu cine votez?”. Oamenii nu mai au încredere în politicieni “ toată pleava societăţii a intrat în politică. N-am pe cine să votez!”, mai spune nea Titi.

“Nu ţin cu Băsescu!” decalră ferm doamna Teodora. Ea va participa la referendum şi speră că Băsescu va fi demis. “Nici nu se pune problema, indiscutabil să nu mă duc. Cum să nu mă duc? Să scăpăm de spurcăciunea asta care, în opt ani, ne-a distrus ţara”. Chiar şi cu Băsescu demis, ea ne spune că situaţia nu se va îmbunătăţii imediat “deocamdată, trebuie să fim conştienţi că bani nu sunt. Nouă pensile ni le dă şi salariile se dau din împrumutul de la Uniunea Europeană. Să nu creadă nimeni că Ponta vine cu saci de bani că tot împrumut face şi el, dar poate îi gestionează ca lumea” spune doamna Teodora.

Referendum: Da sau Nu?

Pentru Dan referendumul e ca şi cum ar trebui să alegi între două rele “ simbolic vorbind, e ca şi cum ar trebui să alegi între a-l alege pe Băsescu şi a-ţi demite preşedintele. Nu văd o cale de mijloc”.

Alţii, precum studenta Mirela, cred că referendumul este o pierdere de timp şi de bani “ca să mai scoată alţi bani au mai făcut un referendum. Se joacă de-a politica toată ziua”.

“Ne-am vândut pe câţiva arginţi”

Da, aceasta este realitatea pe care o văd bătrânii, cei care au trecut printr-un război şi o revoluţie. “De 20 de ani încoace toţi cei care au venit la putere sunt o apă şi-un pământ” este doar una dintre declaraţiile pe care le fac cei mai în vârstă. Şi pentru că nu e suficient, sunt obligaţi să privească neputincioşi la generaţiile care vin din spate. Oare vor avea loc de muncă? Oare vor avea ce pune pe masă la copii? Oare îşi permit un concediu la mare? Ei nu au mai vazut marea de doăzeci de ani. Înainte mergeau în concediu de două ori pe an. Şi la mare şi la munte. Acum doar amintirile mai sunt concediul lor, sau poate un drum mai lung până la rudele din provincie.

Cimitir de fier vechi

De industrie ce să mai spunem? Uzine întregi sunt cimitir de fier vechi. Doar ţiganii le mai calcă pragul în căutarea preţiosului metal.

“E cuib de bufniţe” ne spune doamna Teodora, “nu mai e demult ce-a fost odată” şi parcă ne trece un fior când o auzim suspinând. Cu acelaşi regret ne întreabă unde muncim, ce părere avem noi, tineretul, despre ce se întâmplă în ţara asta. Neputincioase ridicăm din umeri şi afundăm capul în pământ, mai de ruşine, mai de ura pe care o avem faţă de toţi politicienii din ţara asta care ne vând zaharniţe în campania electoral, dar care nu fac nimic pentru noi, oamenii de rând, atunci când îşi aşează fundul pe scaunul puterii.

Viitorul României este sumbru!

Poate doar printr-o minune o să reuşim să recuperăm din handicapul ăsta care ne îndepărtează tot mai mult de lumea civilizată şi democratică.

Oamenii nu prea văd soluţii pentru România. Ei spun că ne trebuie politicieni noi care să nu aibă legătură cu sistemul politic actual, fie că vorbim de USL sau de PDL. De asemenea, şi o bună gestionare a banului public ar putea scoate România din criză.

România e neputincioasă, oamenii sunt depăşiţi de politic, iar politicienii îşi îndeasă sacii cu bani, cu banii noştri, ai românilor.

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: