Atlas de Feţi-Frumoşi

Pentru că vorbim atât de des despre Făt-Frumos, Mădă mi-a lansat o provocare şi anume să spun “cine este  Făt-Frumos?”. Greu de spus, dar cu toţii ştim că Feţi-Frumoşii autohtoni nu au nimic în comun cu cei din basmele pe care ni le povesteau mămicile noastre când eram mici, poate doar aspectul fizic, şi acesta mult prea îndesat cu proteine. Prinţii de astăzi nu mai au mare lucru din curajul de altădată, acum nu mai salvează împărăţii sau domniţe, ci, astăzi, trăiesc pe picior mare din averea părinţilor şi învaţă cum să cheltuiască banii pentru a le impresiona pe domniţele de pe lângă curtea domnească.

Şi cum experienţa ne învaţă că frumuseţea este direct proporţională cu inteligenţa, cred că doar nişte puteri supranaturale îl mai pot salva pe Făt-Frumos de Zmeu. Şi pentru că veni vorba de Zmeu, tind să cred că Zmeul este tot un Făt-Frumos, numai că în starea lui de iure.

Totuşi, doar în privinţa numelui am putea spune că se mai păstrează unele tipologiile de Feţi-Frumoşi.

Astăzi Făt-Frumos cu Stea în Frunte se crede buricul pământului, are impresia că tot ce se întâmplă pe aceste meleaguri se învârte în jurul lui şi este strict legat de ego-ul său. Nu îi ascultă pe ceilalţi, iar dacă nu-i convin sfaturile pe care le primeşte se consolează cu ideea că celialţi sunt doar invidioşi.

Făt-Frumos cu Moţ în Frunte este fratele mai mic al lui Făt-Frumos cu Stea în Frunte. Deşi este mai mic, a moştenit caracterul fratelui său, poate mult mai orgolios decât acesta. Se crede primul la toate, mai puţin la muncă. Vitejia nu izvorăşte din dorinţa de a fi o forţă a binelui ci doar din coincidenţă.

În ceea ce-l priveşte pe Făt Frumos cu Părul de Aur, acesta este fratele mai mic al gemenilor, numai că el trăieşte numai pentru aspectul său fizic şi prea puţin pentru a-şi evidenţia calităţile sufleteşti. Este genul de  prinţ obsedat de aspectul fizic. Cunoaşte toate produsele de hairstyle şi nu ezită să le achiziţioneze căci foloseşte mii de tuburi de de gel de păr. Petrece cel puţin o jumătate de oră pentru a-şi aranja firele rebele. Este o păpuşă masculină care seamănă foarte mult cu Kevin al lui Barbie.

Făt-Frumos din lacrimă este un alt făt-frumos preocupat de aspectul său fizic. Poate  prea plângăcios pentru acest statut şi lui îi pace să le vadă pe domniţe suspinând în urma lui. Cel mai mult îi place oglinda, mai ceva ca împărăteasa din Albă ca Zăpada.

Făt-Frumos din tei sau, mai bine zis, din plop. El e-n plop şi plopu-n aer, deci este foarte aerian şi abia dacă ştie pe ce lume trăieşte. Ursitoarele au ales norocul pentru el căci reuşeşte să supravieţuiască probelor doar pentru că îi surâde norocul.

Şi pentru că în regat există întotdeauna şi grotescul, nu putem să nu vorbim şi despre Făt-Frumos fiul iepei, bădăranul, “ţărănoiul” în vocabularul bucureştean. Nu dă pe dinafar’ de frumuseţe, dar atrage privirile datorită pacheţelele de muşchiuleţi pe care i-a lucrat intens cu un instructor personal. Are prieteni pe Sfarmă-Peatră şi pe Strâmbă-Lemne şi are o mumă care îi scoate mereu din belele pe tustrei.

Spre deosebire de ceilalţi, Făt-Frumos Măzărean trăieşte în Constanţa, zona de la marginea tărâmului pe care o stăpâneşte de ani buni. Şi omul acesta, Radu Mazăre, era un om gospodar, vestit în lumea-ntragă pentru afacerile sale de pe malul vestic al Mării Negre.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

4 responses to “Atlas de Feţi-Frumoşi”

  1. Mal_eficent says :

    foarte haios – bine intocmit. Cine este Fat Frumos – este acel barbat care isi poate asuma responsabil viata pe care o are si deciziile lui. Suna ca un ideal – acel barbat care nu se da in laturi din fata unei lupte pentru un cuvant de jignire in fata Ilenei. Probabil ca acum sunt mai rari – si de obicei – traiesc in pesteri departe de ochii lumii, satui de falsele Ilene cu implantui de silicon in “Fund”, pardon Fesieri si Buze – cele 2 “aspecte” ce trebuiesc neaparat “rotunjite”, pentru ca na – asa se “moduleaza” mai usor aerul care iese …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: