Oltenia, Muntenia şi Dobrogea

La prima vedere ai tinde să crezi că se referă la cele trei regiuni româneşti dar, pentru cei care cunosc codul universitar al studenţilor, am putea spune că aceste denumiri reprezintă, de fapt, câteva dintre tipologiile de prietenii care se leagă pe parcursul studenţiei.

Cu toate că în primele zile de studenţie te împrieteneşti cu acei colegi care fac parte din regiunea ta, acest lucru fiind, oarecum, un pretext de băgare în seamă, vei ajunge, în sesiune, să te împrieteneşti cu toate „regionalismele” şi „arhaismele”.

Potrivit tipologiei americane cele mai frumoase prietenii sunt cele legate în liceu. Aici tineri crează legături cu persoane alături de care vor creşte şi se vor maturiza. Cred că acesta este motivul pentru care americanii propun ca şi ideal de prietenie pe cele create în timpul liceului. Prieteniile de liceu cresc împreună, se cunosc în forma cea mai pură, dar şi în cea mai destrăbălată, practic acela este momentul în care, se presupune, că experimentezi totul.

Eu, însă, sunt de altă părere. Cred că adevăratele prietenii se leagă undeva departe de casă. Şi unde altundeva dacă nu la facultate? Aici este locul în care te maturizezi de-a dreptul, locul unde nu te mai poţi ascunde după fusta luʼ mama şi nici după buzunarul lui tăticuʼ, dar pe cea din urmă nu o pot demonstra.

E adevărat că nu poţi să scapi de nostalgia colegilor şi prietenilor de acasă dar este important să conştientizăm că lucrurile se schimbă şi noi la fel. Şi e foarte important să nu uiţi de unde ai plecat sau, mai bine zis, de la cine ai plecat.

Eu, olteancă fiind, am zis să-ncep cu acela care mi-e mai aproape, dar, se părea că-n ziua respectivă nu era loc de alt oltean, ci doar de munteni şi moldoveni şi poate dobrogeni. Aşa că am trecut la vecina mea, Muntenia, şi, mai târziu, la Dobrogea.

Tot la facultate am învăţat că bancurile pe seama Olteniei, Moldovei şi a Ardealului sunt doar nişte stereotipuri şi preconcepţii gândite de oamenii care habar nu au despre oameni şi vror să-i identifice cumva. Dar, dincolo de un accent sau un „fusăi”, nu există mod de a ne diferenţia. Toţi vom înţelege că atunci când nu mergi tu într-o regiune , vine ea la tine şi nici nu te caută prea mult căci tu esti la Bucale.

Iar micile amănunte din viaţa fiecăruia „nu vor împiedica Oltenia, Muntenia şi Dobrogea să rămână prietene”.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

One response to “Oltenia, Muntenia şi Dobrogea”

  1. Ursuleţul verde says :

    ahh! cat de frumos! stii ca sunt o sentimentala! poate sa para o prostie, insa articolul asta inseamna mult pentru mine. ma bucur ca si pentru tine a avut aceeasi insemnatate citatul „nu vor împiedica Oltenia, Muntenia şi Dobrogea să rămână prietene”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: