Safari „made in Romania”

Începutul lui mai şi căldura de afară cereau, obligatoriu, o ieșire în natură. Și unde se întâlnește cel mai bine orașul cu natura, dacă nu la Zoo? Uite așa am fost în safari prin „jungla improvizată” din Băneasa. Ne-am echipat cu haine vaporoase (mai mult sau mai puțin) și aparate de fotografiat și am pornit  în recunoaștere.

Unele dintre animale erau protagoniste în pelicula  „Madagascar” sau chiar vedete din  “În cautarea lui Nemo”,  altele nici măcar nu au vrut să se lase fotografiate, darămite să participe la un “cast” pentru un film. King Julien a plecat din jungla exotică tocmai pentru a-i fermeca pe vizitatorii grădinii zoologice din Băneasa. Şi pentru că un rege nu poate poposi pe alte meleaguri singur, el a venit însoţit de alaiul lui de fete, una mai graţioasă decât alta.

Nu putea să lipsească nici mâna sa dreaptă, Maurice care, obosit de lumina reflectoarelor, a hotărât să se releaxeze în căminul său de pe lângă curtea palatului.

Leul Alex, cu numele de cod Marc, a obosit de la atâtea concerte şi a preferat să-şi facă somnul de frumuseţe alături de partenera lui de apartament. De când s-a mutat în noua locuinţă, Alex şi-a amenajat livingul cu o piesă unică de mobilier, un Aro deghizat în zebră. Se pare că autoturismul aparţinuse, anul trecut, unui grup de infractori care se deghizau în pinguini. În prezent, Serviciul de Pază şi Protecţie al grădinii zoologice i-a identificat pe făptaşi, care ar fi  foşti locatari ai grădinii zoologice, dar care, după noaptea incidentului au părăsit locul faptei.  Ancheta este în curs de derulare, iar cei patru făptaşi sunt daţi în urmărire generală.

Mason s-a mai îngrăşat puţin, dar a ramas la fel de vioi şi dornic de a impresiona publicul sau, mai bine zis, publicul era cel care dorea să-l impresioneze cu stick-suri şi pufuleţi.

Îngrijitorii s-au asigurat dis-de-dimineaţă că gazdele sunt pregatite pentru gala de peste zi, unele dintre ele continuau ritualul de întreţinere corporală, altele, ca Mason, cerşeau mâncare printre gratii, dând peste cap dieta propusă de îngrijitori.

Părintii, ori din inconştienşă, ori din teribilism, au facut tot ce era posibil pentru a da peste cap munca îngrijitorilor de la grădina zoologică. Dacă, pentru a asigura securitatea odraslelor, erau dispuşi să-i tragă pe puşiti de lângă cuştiile animalelor chiar şi cu riscul unei “pauze” de lacrimi şi urlete, cand a venit vorba să asigure şi securitatea animelelor,  nimeni nu a mai luat nicio măsură.

Cu toate că avertismentele erau scrise cu litere de-o şchioapă, părinţii nu aveau ochi ca să le vadă. Chiar în faţa panourilor, adulţii continuau să atenteze la dieta/viaţa animalelor. Cu siguranţă, animalele de la Zoo au un regim alimentar bine stabilit de îngrijitori, iar hrana oferită de vizitatori nu face parte din meniul lor zilnic. În plus, alimentele cu un conţint ridicat de grăsimi/sare (popcorn, pufuleţi sau sticks-uri) nu sunt tocmai bune pentru animale şi organismul lor.

Chiar şi cei de la Discovery difuzau la un moment dat un material legat de acest subiect. Îngrijitorii nu pot controla greutatea animalelor dacă noi îi hrănim de dragul fotografiilor/copiilor. Chiar şi la oameni, o greutate prea mare aduce probleme de sănătate. Acelaşi lucru se întamplă chiar şi în cazul animalelor, oricât de mult ne-am dori noi să le hrănim cu mâna noastră.

Cu toate că, uneori, plecăm dezamagiţi de la Zoo pentru că, ce-i drept, multe dintre animale par iritate de prezenţa omului şi de gălăgie, trebuie să recunoaştem că multe specii de animale pe cale de dispariţie supravieţuiesc doar în captivitate. Doar aici, unele exemplare au reuşit să supravieţuiască mai mult decât media normală. E o reuşită pentru ştiinţă şi pentru medicii veterinari de la Zoo.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: