Jurnalismul încotro?

„Cine sunt? Ce vreau? Unde sunt? Când pot să spun? De ce fac asta?” Sunt doar câteva din întrebările la care ar trebui să-şi răspundă tinerii care doresc să se înhame la cârma jurnalismului. Dar, păcat că astăzi, oricine poate să devină jurnalist, cu sau fără o pregătire în prealabil, cu sau fără pricipii gazetăreşti.Cine-i jurnalistul din ziua de astăzi? Cineva cine discută idei fără idei, cineva cine spune „impresii” şi mai rar realitate, cineva cine nu s-a descoperit pe sine, darămite subiectele de interes public.  Jurnalistul e un om ca tine sau ca mine, sau, chiar mai rău, unul care nu cunoaşte normele de limba română de clasa a IX-a.

Jurnalismul nu mai este demult muncă de teren, ci mai degrabă ochi pironiţi pe agenţiile de presă şi urechi ciulite la orice telefon pentru a capta bârfe despre diverse „vedete” create din lipsă de inspiraţie sau chef de scris.

Ce ne intrigă cel mai mult este faptul că au tupeu să spună că nu suportă aceste vedete. Păi fraţilor, nu voi sunteţi cei care le daţi fătuşcanelor astea o pâine? De ce, după ce stoarceţi şi ultima picătură de articol, le luaţi pâinea de la gură? Nu mai funcţionează demult principiul „eu te-am făcut, eu te omor!”, aşa că data viitoare gândiţi mai mult când căutaţi subiecte de umplut hârtia.

În ultimii zece ani, presa românească a stagnat la propriu: aceleaşi titluri, doar personaje schimbate pe ici, pe colo; aceleaşi fete-n fundul gol pe coperţi sau la pagina numărul 5; aceleaşi tipuri de jurnalişti dornici de senzaţional; acelaşi limbaj de lemn pentru a vorbi mai mult, dar totuşi mai nimic.

Criticăm prea des şi, totuşi, continuăm acelaşi tipar. Publicul educă media şi media educă publicul, dar stă în principiile fiecăruia în ce măsură acceptă ca bun ceea ce primeşte.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: