Când avem dreptate

Dintotdeauna omul s-a raportat la  a avea sau nu dreptate. Dar ce înseamnă, în fond, a avea dreptate?

Potrivit Dicţionarului Explicativ al limbii române, “a avea dreptate” înseamnă a fi întemeiat în ceea ce spuni sau în ceea ce faci, adică să te sprijinit pe argumente solide, potrivite cu regulile logicii.

Încep să cred că este vorba mai mult o argumentare a faptelor trecute şi a vorbelor prezente. Spun asta pentru că  de cele mai multe ori ne motivăm faptele doar după ce le săvârşim şi foarte rar în momentul comiterii lor, pe când vorbele au nevoie de o justificare imediată. În vorbire nu avem răgaz de “împachetat” argumente aşa că ele trebuie să vină negreşit odată cu expunerea unei idei, asta dacă dorim să fim luaţi în serios.

Asemeni lui Robert Frost, tind să cred că viaţa este şir de argumentare pentru orice şi în fiece moment, unde “juriul este format din doisprezece juraţi care trebuie să decidă care parte are cel mai bun avocat”.

Esenţa definiţiei este aceea că că atât atăzi, cât și în trecut, “a avea dreptate” s-a  rezumat doar la a știi să îți argumentezi bine și corect ideile şi acţiunile. Degeaba ai dreptate dacă toate argumentele tale sunt în favoarea “nedreptății”, degeaba ideea este una raţională dacă modul de argumentare este iraţional, degeaba încercăm să înfrumuseţăm modul de a argumeta, dacă nu avem un temei just.

A avea dreptate depinde și de persoana care deține autoritate, căci o persoană cu o anumită experienţă într-un domeniu va avea mau multă dreptate decât unul care nu e foarte învâţat într-acesta. De foarte multe ori considerăm ca fiind adevărată şi corectă o afirmaţie doar prin prisma celui care o rosteşte. Îl credem pe cuvânt şi nu avem nici cea mai mică intenţi de a verifica veridicitatea celor spuse pentru că o persoană cu autoritate are întotdeauna dreptate.

Dreptate depinde de timp şi spaţiu, dreptatea din Nord nu este aceeaşi pentru Sud, cum nici cea din Vest nu este pentru Est. Dreptatea este o normă construită social şi cultural, iar în alte ţări influenţată foarte mult de religie.

Închei prin a vă spune să vă gândiţi mai mult la cum şi ce argument folosiţi şi mai puţin la “a avea sau nu dreptate”.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: