Poezie la minut

Treaba cu creativitatea nu-i atât de simplă. Tot ce trebuie să ştim este că ea nu se învaţă, ea se citeşte. După mine creativitatea este să alături cuvinte care separat nu au niciun farmec , dar într-o construcţie dibăcită te face să spui „la asta nu m-am gândit!”.

Eu nu am citit nicio carte, nu am văzut niciun film ale caror compoziţie să-mi fie total noi. Foarte puţin scriitori/scenarişti compun fraze unice. Aproape toate se bazează pe clişee sau pe experienţe de viaţa, majoritatea cunoscute de publicul larg.

Chiar şi cei mai iscusiţi scriitori sunt lipsiţi de creativitate, ei au ştiut doar să împrumute de la predecesorii lor cele mai frumoase cuvinte şi, de ce nu idei, şi să le ordoneze ca într-un joc de domino, dacă o piesă este proastă şi nelalocul ei, propoziţia se va demola.

Ei se joacă mult cu slovele, le aranjează, le golesc de înţeles, le desfiinţează ca mai apoi să le pună la locul potrivit şi la timpul potrivit. O vorbă care va rămâne celebră nu conţine nicidecum alăturări sofisticate, ci se va clădi întotdeauna pe simplitate.

Creativ e, din punctul meu de vedere, cel care se gândeşte să trateze un subiect care nu a fost discutat. Bineînţeles şi aici mă refer la un subiect care, iniţial, pare banal dar, în esenţă ascunde idei de nebănuit.

A fi creativ nu e ceva doar pentru cei „învăţaţi”, ci e ceva pentru toţi, suntem creativi chiar şi când suntem în metrou. De câte ori, de plictiseală, nu compunem două-trei versuri pentru o propoziţie şi ne dăm bătuţi când nu găsim o rimă?

Aici e toată esenţa, creativi nu sunt cei care se dau bătuţi, ci doar cei care, ajungând acasă răstălmcesc ideile de peste zi.  Dar a fi creativ nu se rezumă întotdeauna la modelul shakespearian de „a fi sau a nu fi”.

Filmulețul de mai sus  este, pentru mine, dovada cea mai evidenta de creativitate. Această trupă reușește să-ți stârnească emoții în o mie de moduri.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: