Fericire egoistă

Fiecare dintre noi deţine o doză de egoism. Dar ea ne afectează relaţia cu ceilalţi doar în măsura în care o “agităm”.

De ce detestăm persoanele egoiste? Pentru că ele îşi crează sau, mai bine zis, crează  în lumea  în care trăiesc un axis mundi care nu este altceva decât propriul ego.

Cel mai bine, în această tipologie de om, se încadreată indivizii a căror părinţi sunt divorţaţi. Zic asta pentru că persoana în cauză se gândeşte la fericirea-i proprie şi-i doreşte împreună doar de dragul său. Crăciunul va fi oare diferit dacă ei voi continua mariajul? Să nu uităm de faptul că am trecut, sau ,se presupune, că am trecut, peste vremea comunismului când divorţul se acorda doar în cazuri excepţionale.

Da, cu siguranţă Crăciunul ar fi diferit: de la certuri care izbucnesc precum dopul de la sticla de şampanie, reproşuri ambalate frumos cu fundiţă, până la înjurături în care cireaşa de pe tort eşti chiar tu.

Nu îţi lipseşte dragostea şi afecţiunea atunci când locuieşti doar cu unul dintre părinţi. Da, ideal este să fie amandoi aproape, dar dacă forţele naturii au acţionat împotriva convieţuirii lor, ce crezi că ai putea face tu? Nici măcar ei doi nu au reuşit să se răzvlătească împotriva firii lor, tu cu atât mai puţin.

Eu sunt de părere că un copil poate fi mai fericit dacă va avea aproape unul dintre părinţi pentru că acesta va fi mai afectuos pentru a suplini lipsa celuilalt adult.

Dar tu nu ai cum să observi asta, fiind foarte preocupat să visezi la ce “nu ai” decât să te bucuri de ce ai. E o atitudine specific umană, în toate cazurile e aceeaşi poveste, dar că are nuanţe-nuanţe.

Uneori trebuie să ne gândim şi la fericirea celorlalţi dacă ne dorim fericire pentru noi. Deşi, oarecum, fericirea prin prisma celuilalt este una egoistă, pentru că încercăm prin celălalt să ne bucurăm pentru noi,ne aduce mai multe satisfacţii decât propria fericire.

O relaţie există atâta timp cât fericirea unuia are ca scop fericirea celuilalt. Daca pentru cineva o relaţie e doar de dragul de a nu fi singur, atunci tu sau celălalt nu mai sunteţi fericiţi şi nici nu mai luptaţi de dragul fericirii. Atunci, automat, unul, cel mai rapid şi mai egoist va căuta fericirea proprie în altă  parte.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: