Prinţul din poveşti

Dacă întrebi orice fată ce fel de iubit îşi doreşte, îţi va răspunde “un prinţ”. Asta e binişor până când va completa că neapărat “călare pe un cal alb”.

Între timp vremurile s-au cam schimbat şi calul s-a cam înegrit, fie de supărare, fie de dragul fetei, care, azi, nu-şi mai doreşte un “făt frumos” pur, necopt, nemuşcat de vreo Evă, aşa cum ne-ar trimite cu gândul culoarea albă a calului, azi ea îşi doreşte un cal negru, nărăvaş, care să simbolizeze “calităţiile” devenite, peste secole, punct de referiţă pentru fată.
Mi-aduc aminte de o reclamă la prajitura Măgura, o reclamă mult prea plină de subtilităţi. Ca orice fete, când se întalnesc, ce au mai important de discutat? Cine cu cine s-a mai cuplat, cine de cine s-a despărţit…întotdeaua trebuie să se finalizeze cu păreri de rău faţă de  “prietenele” dezamăgite în dragoste. Ahh, stai liniştit(ă), în general, compătimirile de acest gen sunt doar de ochii lumi, căci, în fond, şi noi ne-o căutăm cu lumânarea.

Ce face un om în general, sau, să individualizăm, ce face o fată când iese cu fetele?

a) se plânge că a fost părăsită de iubitul ei

b)şi-a cumpărat o pereche de pantofi

c) a agăţat un  timp nou la petrecerea de ieri seară

d) s-a certat cu o altă prietenă şi e Gossip Girl în seara asta

Şi, pentru că se ştie că cel mai bine este când nu este bine, povestea de prim plan este a). Şi, ca să nu fie părasita în prin plan, fetele  încep să-şi spună fiecare, rând pe rând, păţania.
Să nu crezi că e numai pentru a-i ridica moralul celeilalte, ci, mai degrabă, de a-i arata că viaţa nu se reduce la un el, care defapt e doar un băieţel ce se joacă de-a “flori, fete, filme sau băieţii”.

Revenind la faimoasa reclamă,  prinţul trebuie “să fie dur, dar, în acelaşi timp, sensibli…Să ştie ce vrea (ea) fără să fie prea insistent…” şi tot aşa până-i arată inelul de logodnă.
Cu toate acestea, nicio fata nu-i pe interes FINANCIAR, să fim serioşi, orice relaţie are un interes. Chiar şi o prietenie urmăreşte un interes.

De ce ieşim în oraş cu anumite persoane în defavoarea altora? Tocmai pentru că suntem pe interes. Vrem să ne simţim noi înşine bine în prezenţa altor persoane, nu contează dacă aceasta se simte acelaşi lucru, doar în măsura în care vrem să menţinem aceste întâlniri.

În cazul celălalt, când nu suportăm o persoană, chiar dacă ea se simte foarte  bine în prezenţa noastră,evităm să ne întâlnim cu ea pentru că…suntem pe interes, primează fericirea noastră, nu a celuilat.
De fapt ce înseamnă un prinţ? Nu e un rang social, care atrage după sine BANI? De ce ne raportăm mereu la prinţi/prinţese? Doar vremea lor a trecut, nu? Eii bine ,să lăsăm deoparte câte-un prinţ rătacit pe la Monaco sau Zanzibar.
prinţ = statut social = bani
Poate cineva să dovedească faptul că a fi prinţ înseamnă a avea toate calităţiile alese, cum erau cei din cărţile lui Ispirescu? Din contră, istoria ne-a propus de-a lungul timpului o varietate de tipologi de prinţi. Nici 10% nu ar fi fost acceptaţi de fetele tratate în aceat articol ca fiind “prinţul din visele lor”.
Totuşi, nu înteleg de ce întotdeauna trebuie să ne raportăm la prinţi, care doar cu termenul au mai ramas.

Ahh, gata…ştiu, ne plac basmele, caci, doar trăim pe tărâmul basmelor. Ele nu trebuie spuse copiilor? Acum probabil fetele au mai crescut şi au învăţat suficiente lucruri caracteristice acestei specii epice: neapărat se termină cu triumful binelui şi cu o căsătorie mai ceva ca în poveşti.
De ce niciuna nu răspunde la întrebarea magică, că ea îşi doreşte un preot, care avea puterea lui la vremea aceea, chiar şi acum, în multe zone,  sau un contabil, şi el săracu gestionează bani, dar nu ce-i al lui ci ce-i al altuia.  Cavaler..nuu că e “murdar” şi mai tot timpul plecat în recunoaştere şi fetele nu doresc tentaţii sub ochii bărbăţilor.
Deci fetelor, cavaler  =  unul cu responsabilităţi, puteţi fi chiar voi una pe capul lui! Dar de ce nu zici nimic de el?

Gentilomul este un cavaler, dar nu spui niciodată că îl vrei.
Se ştie că băieţeii visează să devină cavaleri, dar asta doar atunci când de ascund după fusta mămicuţei.  Nu pentru ca ei nu vor BANI, or vrea şi ei dar acum nu ştiu acum ce putere magică au, mai ceva ca sabia Excalibur.  Dar se ştie că ei îşi mai doresc şi multă adrenalină şi…”responsabilitate”. De remarcat este faptul că spiritul cavaleresc începe să dispară între 15 – 30 de ani.

Dacă cavalerul nu poate fugi de “război”, în antiteză, prinţul se mai poate ascunde câteva zile prin castele de cleştar, pe la umbra unei dudui.

Închei cu o veche zicală: AI GRIJĂ CE-ŢI DOREŞTI, CĂ SE POATE ÎMPLINI.

Tags: , , ,

6 responses to “Prinţul din poveşti”

  1. ursuletulverde says :

    Foarte tare… ti-ai castigat un fan!

  2. Diana says :

    Ne dorim printi pt ca asta suntem invatate sa vrem de la viata! Ne dorim printi pana incepem sa gandim de singure. Cine inca-si doreste printi la 20 de ani, nu-i ancorata in realitate, iar primaverile pe care le-a dus pana la capat nu i-au folosit la nimic.

  3. Mal_eficent says :

    Frumoase intrebari si intrigant subiectul. De fapt ce înseamnă un prinţ? Nu e un rang social, care atrage după sine BANI? – Cred ca se refera la farmecul unei lumi apuse cand barbatii erau barbati si printii trebuiau sa ajunga regi. Asta se dovedea prin drumul initiatic si lupta cu anti-eroul [zmeul]. Acum da-i un like pe facebook si e al tau/a ta… Cat despre barbati, cred ca este un “regresum ad uterum” – e mai confortabil sa treci de la fusta mamei la fusta prietenei/sotiei. Ce dragon/zmeu sau alte cotzomedii – ia-ti BMW si ochelari de soare … uita-ti creierul acasa si toate[fetele] sunt la picioarele [cauciucurile] tale.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: